Meet my Maker @ Survival KIT Festival Riga

Vorige week 7-9 september was ik voor Waag Society in Riga, Letland – op uitnodiging van Kristine Briede en SURVIVAL KIT-3 Festival. Zoals de naam doet vermoeden, de derde editie.

Drie jaar geleden, toen de economische crisis de wereld wakker schudde, leidde een gesprek op een avond tot het idee van SURVIVAL KIT – een kunstproject dat zou proberen die dingen te identificeren die van essentieel belang zijn voor het voort bestaan van de mensheid, in materieel opzicht, en wellicht nog belangrijker, in immaterieel opzicht.

Wat wordt de taal van de toekomst? Hoe gaat de machtsverdeling op politieke wereldkaart verschuiven? Wat gebeurt er met steden, zullen ze krimpen of zullen ze straks hele continenten beslaan? Hoe gaan we om met energieschaarste? Wordt het te duur om te vliegen? Moeten onze nomadische levensstijl aanpassen en keren we terug naar locale economieën, waar iedere burger zijn eigen moestuin uit het raam heeft hangen? SURVIVAL KIT onderzoekt wat we nodig hebben om de toekomst heelhuids te doorstaan.

Voor Waag Society hield ik een keynote getiteld: Meet my Maker – Sociaal-economische implicaties van postindustriële industrialisatie. Een hele mond vol. De kern is dat participatie een sterke impuls kan geven aan duurzaam handelen. Inzicht in en/of deelname aan productieprocessen zorgt dat je meer verbonden voelt met het geen je maakt, het is een ervaring die een gevoel van eigenaarschap creëert, en eigenaarschap creëert waarde. Objecten worden tastbare herinneringen, terwijl objecten zonder herinnering onderhevig zijn aan verval en waardevermindering. Een tastbare herinnering gooi je niet zo maar weg, je probeert het object te repareren, of door te geven of te recyclen.

Drie projecten van Waag Society – Fairphone, $ 50 Prosthesis en Downloadable Design – laten zien hoe we opnieuw kennis met de makers van producten en een veranderde rol voor de consument door participatie en transparantie in de productieprocessen.

About Waag Society

Institute for art, science and technology. Waag Society is situated in Amsterdam and develops creative technology for social innovation.
This entry was posted in Algemeen, Creative Care lab, Duurzaamheid, Fablab Amsterdam and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.