4K workshop bij SURFnet

Onder grote belangstelling werd vandaag door SURFnet en Waag Society een workshop gegeven over de toepassing van 4K voor het hoger onderwijs en onderzoek. 4K is zoals inmiddels waarschijnlijk bekend video in extreem hoge kwaliteit, vier maal zo scherp als High Definition. Na een korte intro van mij over CineGrid Amsterdam, het project waarbinnen 4K mogelijk wordt (zie hier voor de sheets) vertelden drie ervaren makers over hun werk en werkprocessen.

4K Robin

Robin Noorda vertoonde de film Red-End; een stop-motion animatie die Robin samen met Bethany de Forest maakte en inmiddels menige prijs heeft gewonnen. Door de nieuwe technologie komen de beelden ongekend scherp en met levendige kleuren over. De eerste reactie van Robin op het zien van 4K: het is alsof ik rechtstreeks door de zoeker van mijn camera kijk. De productie werd met grote precisie en veel aandacht voor detail uitgevoerd en duurde meer dan anderhalf jaar om te maken. Robin toont in zijn presentatie aan dat 4K scherper en beter is dan 35 mm, tot voor kort het medium bij uitstek in filmland.

Thijs

Thijs de Kler van SARA vertelde over wetenschappelijke visualisatie van grote hoeveelheden data. 4K geeft een groter ‘venster’ op de data; je kunt gewoon meer tegelijk zien. Met bijvoorbeeld data over sterrenstelses kom je al snel aan de grenzen van wat je met HD kan doen – dan is meer resolutie nodig. Thijs toonde onder meer beelden van materie die tot clusters en sterren bij elkaar klontert. Hij geeft ons een quote van een wetenschapper: dit is de eerste keer dat ik data écht kan zien.

Thomas

Thomas Scholz, filmmaker en kunstenaar, is eveneens erg enthousiast. 4K is al de standaard voor filmproductie in Hollywood – minder scherpte moeten makers niet meer willen; je maakt een film tenslotte maar één keer. Makers zijn met 4K vrijer en hebben meer ruimte om artistieke keuzes te maken. De beeldhoek wordt groter zonder dat de detaillering verdwijnt. Daar is een mooie Nederlandse term voor: het oplossend vermogen. Thomas vertoonde een bijzondere 4K productie van zijn hand: Bombmakers Mercy van videokunstenaar Caroline Scholtes. Aansluitend gaf hij veel praktische tips over het productieproces. Zijn boodschap: 4K hoeft niet duur te zijn; experimenteer en combineer en volg de blog http://reduser.net/ voor alle info over de revolutionaire RED 4K camera.

Tom

Tom Demeyer van Waag Society vat de technische (on)mogelijkheden van 4K samen. Voor de opnamen zijn er grofweg drie opties: stop-motion met een fototoestel; gebruik van RED 4K camera’s en animatie. Montage kan vaak al met (upgrades van) standaard software en dito computers. Ook voor viewings zijn verschillende opties: projectie, 4K schermen en een ‘tiled display‘ waar onder meer SARA er een van heeft. Productie is zeer bereikbaar; vertoning vraagt nog steeds om specialistische en schaarse expertise.

Daarna werd in groepen gebrainstormd over mogelijke toepassingen in het HO. Daar kwam een aantal ideeën uit naar voren:

  • microscopische opnamen uit bijvoorbeeld de biologie
  • virtuele tour door een museum met een rijkdom aan informatie
  • vastleggen van colleges waarbij de camera stil kan blijven staan
  • verbinden van locaties door middel van live-streaming via de SURFnet infrastructuur, eventueel met 4 HD camera’s
  • tableau vivants waar je heel lang naar kunt kijken
  • speel met het verschil tussen overzicht versus detail
  • opnamen van sociale situaties of gesprekken, zoals in een klassituatie

Er komen ook vragen op: wat doet 4K met de perceptie van de kijker; hoeveel informatie past er in een beeld, wat is de invloed van de frame-rate? en hoe stabiel is de technologie? Consensus lijkt te zijn dat zinvol 4K gebruik te maken heeft met beelden waarin zowel een zeker overzicht als veel detail belangrijk zijn. Je kunt gebruik maken van complexe vormgeving en compositie, beelden waarop je ‘oneindig’ kan inzoomen en grote hoeveelheden informatie.

Nu is het aan de makers om dat concreet te maken. SURFnet beloont binnenkort drie projecten met toegang tot de apparatuur, expertise en een bescheiden subsidie. Meer informatie daarover is te krijgen bij Sandra Passchier van SURFnet. Enthousiasme was er vandaag in ieder geval zeker voldoende.

About Waag Society

Institute for art, science and technology. Waag Society is situated in Amsterdam and develops creative technology for social innovation.
This entry was posted in Algemeen, CineGrid Amsterdam, Technologie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.