Wat is “niet commercieel”?

Creative Commons hebben onderzoek gedaan naar de betekenis van “niet commercieel”. Twee derde van alle Creative Commons gelicentieerde werken zijn onder de voorwaarde “niet commercieel” gepubliceerd.

En toch is een van de meest gehoorde kritieken op de Creative Commons licenties dat de term niet-commercieel niet voldoende duidelijk gedefinieerd zou zijn.

Uit het onderzoek dat beperkt is op de VS blijkt dat makers en gebruikers redelijk overeenstemmen in hun interpretatie van niet commercieel:

More than a three-quarter majority of both groups agrees that it is “definitely” a commercial use if money is made from the use of a work in some way, including
directly from the sale of a copy of a work, or from online advertising around or in connection with the work, where the user makes money from the ads. Further, 6
in 10 of all respondents evaluate uses in connection with online advertising as “definitely” commercial, even if only enough money would be made to cover the cost of website hosting. More than 6 in 10 creators and users also consider use by a not-for-profit organization “definitely” commercial.

In het algemeen zijn gebruikers net wat strenger wat de beoordeling van niet-commercieel betreft.

Er is één duidelijk verschil tussen gebruikers en makers: voor beiden is persoonlijk en privé gebruik niet-commercieel. Gebruikers accepteren persoonlijk en privé gebruik duidelijk makkelijker als niet-commercieel dan de makers.

Creative Commons hebben ook de antwoorden van de VS-gebruikers en -makers vergeleken met de antwoorden van “Creative Commons Friends and Family”. Dat zijn mensen die bij de ontwikkeling en het gebruik van Creative Commons licenties op een manier nauwer betrokken zijn.

In het algemeen stemmen de Creative Commons Friends and Family (CCFF) met de VS populatie overeen. In sommige punten zien de CCFF bepaalde soorten van gebruik als minder commercieel dan de VS populatie; bijvoorbeeld het plaatsen van content met advertenties of gevallen van ‘cost recovery’.

De volledige bericht is online beschikbaar: http://wiki.creativecommons.org/Defining_Noncommercial


About Waag Society

Institute for art, science and technology. Waag Society is situated in Amsterdam and develops creative technology for social innovation.
This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.